Säkerhet

IMG_1765

Fyrverkeri är en trevlig och fin tradition att fira in det nya året med, men fel hanterat kan konsekvenserna bli katastrofala. Med spektakulära och färgsprakande krevader kommer ansvar, och vi vill med detta inlägg sprida några tips och råd som kan göra ditt nyårsfyrverkeri ännu bättre, och dessutom hålla dig säker.

1. Läs och följ bruksanvisningen
– För många kan det uppfattas som störande att läsa bruksanvisningen på en fyrverkeriartikel, man har ju kanske redan läst en bruksanvisning på någon annan pjäs någon gång, men den innehåller mycket nyttig information för din säkerhet, bland annat säkerhetsavstånd till publiken, information om förankring och allmän hantering, så att ingen skall skadas om olyckan mot all förmodan är framme.

2. Alkohol och fyrverkerier går inte ihop
– Att avfyra fyrverkerier berusad kan vara mycket farligt, och är ofta en återkommande faktor till varför olyckor med fyrverkeri sker. Överlåt istället ansvaret för fyrverkeriet till någon som är nykter om detta är möjligt, om du vet att du själv ska förtära alkohol, eller vänta med alkoholen tills efter fyrverkerierna är avfyrade.

3. Respektera bestämmelserna om fyrverkeri
– Din lokala ordningsstadga reglerar när och var det är tillåtet att avfyra fyrverkeri, med eller utan polistillstånd. Respektera bestämmelserna och avfyra endast fyrverkeri då det är tillåtet, detta ger alla en mer trivsam tillvaro och minskar rädslan för våra fyrbenta vänner.

Du kan med fördel även se denna korta informationsfilmen från MSB om fyrverkeri: https://www.youtube.com/watch?v=nu9uoEvpRgY

Och sist, men inte minst, ha en riktigt trevlig nyårsafton!
// Gänget på 4verkeri.se

Text: Robin Nicander